april 12, 2017

FelineSight

Onderzoekstraject
In samenwerking met Koninklijke Visio heeft Cedexis de FelineSight ontwikkeld. Deze videobril is een uniek hulpmiddel voor personen met de oogaandoening Retinitis Pigmentosa (of ‘nachtblindheid’). Tijdens de ontwikkeling van de FelineSight lag de focus op draagcomfort, gebruiksgemak en hoogwaardige beeldkwaliteit. De specificaties zijn daarom consequent geoptimaliseerd zonder daarbij de uiteindelijke kosten uit het oog te verliezen. Kwaliteit en duurzaamheid zorgen voor een hoogwaardig product.

Retinitis pigmentosa
Alleen al in Nederland hebben ruim vierduizend mensen last van Retinitis Pigmentosa. Dit is een progressieve oogziekte waarbij het gezichtsveld langzaam kleiner wordt. De ziekte gaat gepaard met nachtblindheid. Mensen tussen de vijftien en veertig jaar redden zich met deze ziekte overdag meestal nog prima. Maar in de wintermaanden, als het vroeg donker is, zien ze buiten vrijwel niets.

Oplossing
De FelineSight heft deze beperking op door gebruik te maken van hoogwaardige lcd-schermen in combinatie met een zeer lichtgevoelige camera. Hierdoor wordt een aanzienlijk beter zicht gecreëerd. Ruim voldoende om ook onder verminderde lichtomstandigheden normaal te kunnen functioneren.

Onderzoek naar nachtzichtbril
In veertien revalidatiecentra hebben dertig mensen drie verschillende hulpmiddelen uitgeprobeerd, een zaklamp, een hoofdlamp en de nachtzichtbril. Deze hulpmiddelen mogen een maand lang uitgeprobeerd worden. Het revalidatiecentrum biedt begeleiding zodat het best passende hulpmiddel kan worden gekozen.

Het revalidatietraject bestond uit: een intake, visueel functie onderzoek, 4 wekelijkse mobiliteitstrainingen in het donker, afname van een aantal vragenlijsten en een adviesgesprek. Landelijk hebben 60 klanten gedurende de looptijd belangstelling getoond voor deelname, waarvan uiteindelijk 30 nachtblinde klanten dit traject doorlopen hebben. Naast de begeleide trainingen hebben ze in hun eigen omgeving 3 weken zelf geoefend met de geselecteerde hulpmiddelen.

Van de 30 klanten kozen er na het traject 12 voor de nachtzichtbril, 7 voor de zaklamp, 4 voor de hoofdlamp en 7 voor geen hulpmiddel. Doordat de verschillende hulpmiddelen in de praktijk uitgebreid geprobeerd konden worden, werd een gerichte keuze mogelijk gemaakt. Met het geprefereerde hulpmiddel haalden alle klanten een goede loopsnelheid en botsten of struikelden ze zelden meer. Op basis van de projectresultaten is het revalidatieprotocol nog verbeterd. Dit resulterende protocol Avondmobiliteit bij Nachtblindheid zal een blijvend onderdeel gaan uitmaken van het zorgaanbod van de landelijke revalidatie-instellingen voor blinde en slechtziende mensen. Elke winterperiode zal een nieuwe trainingsronde van start gaan.

 

Scroll Up